БИБЛЕЙСКИ УЧЕНИЯ
Има ли Бог?
Библията
Вяра и религия
Бъдещето на света
Второто пришествие
Белези на последното време
Хилядагодишнината
Новият свят
Спасителният план
Най-важният въпрос
Божият закон
Оправдание чрез вяра
Почивният ден
Неделята в Библията
Кой промени закона?
Белегът на звяра
Състоянието на мъртвите
Ад, пъкъл и рай
Произходът на злото
Спиритизъм
Светилището
Изследователният съд
2300 денонощия
Вестта на трите ангела
Църквата
Дарът на пророчеството
Здравословен живот
Библейско кръщение
Причастието
Молитвата
Библейският пост
Християнски живот
Божието Триединство
Святият Дух
Еволюция или сътворение
Езици, ръкописи и канон на Библията

Здравословен живот

    В 1Сол. 5:23 ап. Павел пише: "... дано се запазят непокътнати духа, душата и тялото ви без порок до пришествието на нашия Господ Исус Христос...". Тялото не е вън от кръга на библейската вяра, а е съществена част от нея. Духът също е важна част от човешката личност. Под "дух" на човека разбираме съзнанието, съвестта и мисленето му. Душата е онази част от човешката природа, която се изявява чрез инстинкти, емоции, желания и импулси. Тялото, това е организмът на човека. Душата и тялото трябва да са под контрола на духа.
    В 1Кор. 3:16,17 и 6:19,20 четем, че тялото е храм на Святия Дух. Лошите привички, развратът, пиянството и нездравословната храна правят тялото негодно за храм и човекът носи отговорност пред Бога за това.
    Основният въпрос на здравния закон в Библията се отнася до храненето. В Бит.1:29 е описана райската диета. Тя беше от плодове и зърнени храни. След грехопадението настъпиха промени в човешкия организъм и към диетата трябваше да се прибавят и зеленчуците (Бит.3:18). След потопа Бог разреши месната храна по две причини: първо, поради липса на плодове, зърнени храни и зеленчуци, и второ, човекът бе станал наследствен грешник, покварен и вършеше зло. От милост към него Бог скъси човешкия живот, за да му се отнеме възможността да се школува в нечестието. Продължителността на живота след Потопа спадна от 900 на 175 години.
    За да се намалят вредните последици от месото, Бог предписа три ограничения. Първото е за кръвта (Бит. 9:4). Кръвта служеше като жертвен елемент, с нея се правеше умилостивение и прощение на греховете. Днес знаем, че тя е вредна и тежко смилаема. Второто е за тлъстините (Лев. 3:16,17). Тях Бог също взе за жертвен елемент - те се изгаряха на олтара. Днес е установено, че мазнините спомагат да се повиши холестеролът в кръвта, което води до ранно развитие на атеросклероза. Мазнините са причинител и на много други болести. Третото ограничение е в подбора на животните - на "чисти" и "нечисти" (Левит 11 гл.). Това разделение е съществувало още преди потопа. Нека да го разгледаме:
    Сухоземните животни. За да са "чисти", т.е. да могат да се ядат, те трябва да имат раздвоени копита и да преживят. Ако липсва един от тези белези, животното е нечисто. Затова заекът и свинята например са нечисти животни. Но това не означава само обредна нечистота. Днес например за свинското месо знаем, че е богато на хистамин и има решаваща роля при възпалителни процеси и алергични заболявания като астма, сенна хрема, копривна треска, гнойни циреи, абцеси на потните жлези, обриви на кожата. Съединителната тъкан на свинското месо е богато на сяра, което пък причинява ревматизъм и износване на ставните хрущяли. Месото на свинята също така съдържа много холестерин, който склерозира кръвоносните съдове. В белите й дробове са концентрирани възпалителите на епидемичния грип.
    Водните животни. За да е "чиста", годна за храна, рибата трябва да има перки и люспи. За нечисти се смятат сомът, змиорката, паламудът, калканът. Към водните нечисти животни трябва да се прибавят още: мидите, раците, скаридите и жабите, защото и те са без люспи.
    При птиците нечисти са грабливите птици и тези, които се хранят с мърша и риба.
    Не всичко можем да обясним от здравна гледна точка, но Бог, Който е създал всичко, ни ограничава, не за да ни лиши от нещо добро, но за да ни предпази от заболявания.
    В Лев. 11:44 Бог казва: "... бъдете святи, понеже Аз съм Свят." Не само храните могат да оскверняват човека и да увредят здравето му, но също напитките, опиатите и алкохолът. Библията е пълна с изказвания за злото, което нанася алкохолът (виж напр. Пр. 20:1; 23:29-33). Библията осъжда не само този, който пие, но и този който търгува и черпи другите с алкохол (Авакум 2:15). Тютюнът, кафето, английският (китайският) чай и всички наркотици унищожават човешкото здраве. Преяждането, било то и с полезна храна, също е грях и е много вредно.
    В 1Кор. 10:31 е даден съвет, който да ръководи вярващите при избор на храна и питие: "И тъй, ядете ли, пиете ли, нещо ли вършите, всичко вършете за Божия слава".